блог

ЗА ПРЕБРОЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ В АЛБАНИЯ

Преди седмица бяха обявени резултатите от преброяването на населението в Албания, което е част от подготовката на страната за стартиране на преговори за членство в ЕС. Защо това ни засяга, ще кажете. Защото и в Албания има българи, колкото и да ви се струва на пръв поглед странно.
Защото българи има не само във всички съседни държави, но дори в такива, с които днес нямаме обща граница, като Албания и Косово.

СКАНДАЛЪТ С ГЛАСУВАНЕТО ЗА ГЕНОЦИДА В СРЕБРЕНИЦА

С кого е имал договорка Вучич? Как и защо Главчев изпълнява заповедите на Вучич? Какво е наложило внезапната промяна в българската позиция, само час преди гласуването? Обслужването на чужди интереси за сметка на българските е национално предателство, за което следва да бъде потърсена отговорност.

ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И СВОБОДАТА

Ако Северна Македония не желае да спазва своите международни договори, не проведе нужните реформи за демократизация, не изживее най-накрая своя катарзис и не скъса оковите на македонизма, то ще изпадне в крайна невъзможност да се присъедини към Европейския съюз.

ИСТОРИЯТА НА ЛАГЕРА „БЕЛЕНЕ“ НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАВЯ

Откакто съм народен представител, това са четири, кратки по своята съдба народни събрания, съм ставала свидетел на различни прояви на човешко падение. Това не е учудващо, защото времената са може би най-тежките в новата ни история, състезанието по агресивни и скодоумни понякога изказвания  е постоянно,

ОТНОВО СЕ СЪЗДАВАТ ДВА ПАРАЛЕЛНИ СВЯТА. КЪДЕ ЩЕ ПОПАДНЕМ НИЕ?

Отново се създават два паралелни свята и отново ние отиваме там, където ще съжаляваме за десетки години напред.
Преди два дни премиерите на Полша и Гърция Доналд Туск и Кириакос Мицотакис внесоха предложение за създаване на съвместен щит за противовъздушна отбрана на Европа.

ПОЗИЦИЯ ПО АКТУАЛНАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИТУАЦИЯ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

На 12-ти май новоизбраният президент на Република Северна Македония положи клетва пред парламента в Скопие. На нея обаче Гордана Силяновска-Давкова не спомена думата “Северна”, което е ярко нарушение на международните договорености на държавата, най-вече по Преспанския договор. Тук е важно да споменем, че 

БЪЛГАРСКАТА ЖЕНА И ДЕМОГРАФИЯТА

Дълги години демографският проблем у нас беше популистки свеждан до ударната задача на българската жена да ражда повече, дори до обвинението, че тя не желае да ражда деца, и с това е основен виновник за отрицателния прираст на населението. Това се оказа най-лесното оправдание и прехвърляне на отговорността и тежестта на проблема върху един изолиран и изопачен фактор. 

ЕМИГРАЦИЯ И МОТИВАЦИЯ ДА ОСТАНЕШ В БЪЛГАРИЯ

Емиграцията в България е тема, по която се говори на едро, фриволно и без достатъчен анализ на причините и последствията от нея. 
В същото време е повече от очевидно, че наред с високата смъртност и ниският стандарт на живот, тя е основна, дори първа причина за демографския срив в България.

Раждане и родилна грижа

Около половината от ражданията в България през последните години се извършват с цезарово сечение. Официалната статистика, предоставена от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса сочи, че около 27 000 от ражданията във всяка годините между 2015 г. 2019 г. вкл. са оперативни, тоест близо 48% през 2019 г.

Достъп до детски градини и ясли

Наближава 8 април – денят на обявяването на свободните места в детските градини и ясли в София – градът с най-много деца и най-голям недостиг на услуги за ранна грижа. В София над 10 хиляди деца остават извън общинските услуги, а в други градове на страната все още има групи с по над 35 деца.

АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ

Да умреш за страната си често не представлява героичен момент на бойното поле с блестяща броня. 
Понякога умираш за страната си бавно, мъчително, по твое желание, сам далеч от съпруга и деца.
И знаеш, че ще умреш. 
Много смелост се изисква да умреш за една мисловна конструкция, наречена държава. За едно парче земя, за един народ, който няма да дойде да те спаси, въпреки че знае, че ще умреш.

ЕЗИКОВА И СОЦИАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦАТА

75 ОУ ,,Тодор Каблешков” кв.Факултета
Учители със сърца и страхотна директорка, които за пет години са повишили реалното посещаване на децата в училище три пъти. Училището е пълно.
Безкрайно много работа е свършена заедно със “Заедно в час” и “Кан Академия”и стремежът на училището е да покаже напредък на НВО за 4 и 7 клас през диференцирани програми за различните етапи, в които се намират учениците.

КАК ОПРЕДЕЛЯМЕ КОЙ ИМА НУЖДА ОТ ПОМОЩ И ЖИВЕЕ В КРАЙНА БЕДНОСТ

В България все още много трудно. Особено що се отнася до най-бедните. За хората, които живеят с толкова малко средства, че не могат да купят лекарства за децата си или обувки и това предпоставя отпадане от образователната система.
НАП вече има изключително пълна база данни на всички, които получават доходи, за да имаме реална преценка за индивидуалните нужди на всеки гражданин.

НАСТАНЯВАНЕ НА ДЕЦАТА В СОЦИАЛНИ УСЛУГИ, БЛИЗКИ ДО ДОМАШНИТЕ

“Питаха ме защо, когато бях първи в детските болести, а се съгласих да стана директор на това място? Възможното съм го правил, същността ми е да правя невъзможни неща.“

ЗА ГРИЖАТА В ДЕТСКИТЕГРАДИНИ

„Никога не съм разбирала защо, когато стане нещо изключително неприятно и някакви хора се държат невъзпитано в Народното събрание, ни наричат „детска градина“.

ПРОТОКОЛ ЗА ДЕЙСТВИЕ

“Много хубаво си почивам, когато работя събота и неделя” ми се каза от хората в Стара Загора и то си е така. В събота следобед бях при Сдружение “Самаряни”, за да обсъдим каква работа е свършена за жертвите на домашно насилие от всички нас.

ПРИМЕР ЗА ВСИЧКИ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТРОВЕ В БЪЛГАРИЯ

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Пловдив (РЦПППО – Пловдив) – невероятен пример за подкрепа, от която всяко дете с увреждане се нуждае