Жените в Иран ни преподават урок по смелост

На 16 септември 2022 г., в 21 век, една млада жена само на 22 години умира в ареста от побой, нанесен ѝ от моралната полиция в Иран, защото хиджабът ѝ не е поставен според изискванията на иранския режим.

За броени дни името Махза Амини се превръща в знаме на съпротивата на хиляди иранци срещу същия този режим, а иранските жени излизат смело срещу полицията, горейки своите хиджаби и скандирайки: “Смърт на тирана!”

Ние от коалиция “Демократична България” искаме да изразим публично от най-високата трибуна в нашата демократична, свободна страна своята подкрепа за тези изключително смели жени и за мъжете, които са рамо до рамо с тях в битката за свободата на техните тела.

Но битката за свободата не е нова за иранските жени. Още през 1907 г. те взимат дейно участие в конституционната реформа в страната. Десетилетия наред Иран е светска държава, а жените свободни и достойни граждани до идването на ислямския режим през 1979 г., когато стотици хиляди от тях излизат по улиците, за да защитят правото си да избират как да разполагат със  собствените си ръце, тела, коси. Уви, тази съпротива забавя само с няколко години налагането на терора над личността на жената и до ден днешен в Иран жената е обект на тормоз, а жестоките ограничения, наложени от религиозните норми в страната, превръщат темата за женското тяло в  централна за властта.

През десетилетията жените са били бити, измъчвани, убивани, но тяхната съпротива не стихва, за да достигне своята кулминация след смъртта на Махза Амини. В последните седмици над сто човека, някои от които непълнолетни, изчезват или са убити по време на протестите, но протестите не стихват.

С годините думата “феминизъм” е белязана от хиляди грешни интерпретации, но ако трябва да ѝ дадем определение, нека го направим днес в тази зала – а именно простата, човешка възможност на една жена да избира своята съдба – да се облича както тя прецени, да обича свободно, да завърши висше образование, да работи да бъде дори народен представител и да носи косата си публично къса или дълга.

В тези месеци на изпитание за целия цивилизован свят в Иран жените ни преподават урок по смелост. Някои от тях са още деца, съвсем млади, но като ги погледнем виждаме огромната сила, която дава най-висшето стремление – стремлението към свободата. Защото свободата е най-висшето благо и борбата за нея е всеки ден дори тук, в нашата свободна правова държава. Виждаме битката за правото на избор на човешкото същество в най-чистата ѝ форма.

Присъединявам се към всички държави, организации и личности, които подкрепиха иранските жени. Позволете и на мен в лично качество да изразя не само своята подкрепа, но и огромно страхопочитание към смелостта им. 

You Might Also Like